2015. november 9., hétfő

Kupaccsökkentő gyöngyfűzések

A kupaccsökkentés egyik eleme az otthon felhalmozott gyöngyök elfűzése. Bár sok helyet elvileg nem foglalnak, de ha minden tartó aljában csak pár szem gyöngy árválkodik, akkor sok levegőt is tárolok. Így előbb nagyobb, majd mindenféle vegyes nyakláncokat fűzök belőlük. Így kiürülhetnek a tárolók, lesznek ajándékok, és hely, szóval mindenki jól jár. 
Először is egy helyre rendeztem az összes, mindenfelé kallódó fűzhető gyöngyöt: egy cipősdobozban van minden műanyag és üveg, kisebb és nagyobb gyöngy. A cipősdobozban aztán kisebb parfümös és gyógyszere üvegcsékben, tic-tacos dobozokban vannak maguk a gyöngyök, nagyjából színek szerint.
Bár az elfűzésre több idő kell, azért fűztem új láncokat és újrafűztem pár meglévő, de elszakadt, vagy szűk, vagy nem jó a kapocs rajta, vagy csak kallódó nyakláncomat is, így azért csökkent a kupac, kevesebb mindent kerülgetünk.

A rózsaszín virággal díszített zöld lánc az újak közé tartozik. Gyakorlatilag egyszálas fűzés. Előbb meg kell fűzni a virágot, majd félig megfűzni a láncot, újra beleölteni a virág közepébe, és folytatni, befejezni az alap láncot. Ezt a virágos mintát többször megfűztem, kisebben, nagyobban, egyrétegűen, kétrétegűen, nyakláncnak, kitűzőnek, de a mintáját még nem tettem közzé.
A lényeg: nagy gyöngyöt érdemes a közepének választani, amin - a láncot nem számítva 8 szálat kell átvezetni. A virágszirmokat folyamatosan fűzzük, de nem az egymás melletti, hanem mindig a szemben lévő szirom lesz a következő. A szirom gyöngyei természetesen egyforma színűek, de ahol kétszer megy át a szál, ott sötétebb a rajzon, hogy könnyebb legyen követni.
A kezdéshez belefűzünk a nagy, középső szembe, majd felveszünk előbb 6 szem, majd 5 szem gyöngyöt, végül 1+1 szemet, és visszaöltünk az utolsó előttibe. Felveszünk újabb 5, majd 6 szem gyöngyöt, és a középső, nagy gyöngybe öltünk. Kész is az első szirom.
A 2. szirom vele szemben, ugyanígy készül. 
A 3. szirom az első mellé kerül, tehát nem csak a középső nagy gyöngyön fűzünk át, hanem utána még 6 sziromszemen is. A szirom fele ekkor már majdnem kész is van. Ha felvettük az 5, meg az 1+1 szemet, visszaöltünk, 5+6 szem, és újra a középsőnél vagyunk.
Ahogy haladunk az egyes szirmok mindig a már meglévők mellé kerülnek, felhasználva azok 6 szemeit. Az utolsó szirmoknál már csak az 5, 1+1, 5 szemeket kell fölvennünk.
A mintára egy másik sziromvariánst is rajzoltam, amikor nem hegyes, hanem kerek szirmai lesznek a virágnak. Ekkor a közös 6 szem után 11 szemet fűzünk, majd újra 6 (közös) szemmel jutunk el a középső gyöngyhöz.
A virág a gyöngyszemek nagyságától függően készülhet 6 vagy 8 szirommal is. 
A levél hasonlóan készül a sziromlevelekhez: haladunk az alaplánccal, majd felveszünk 9 gyöngyöt, visszaöltünk az utolsó előttibe, a 8-ba. A szálunkra újra 9 gyöngyöt veszünk fel, és az 1. gyöngyön vezetjük át újra, majd folytathatjuk az alapláncot.

A sokszínű, zöld alapon vegyes virágos láncot (Tavaszi rét) már régóta terveztem megfűzni, most készült el, és a kupaccsökkentésben is remek, mert elhasználhatók vele a maradék, pár szem gyöngyök is. Egy virághoz mindössze 8 szem gyöngyre van szükség.
Ez is egyszálas fűzés. Ha felvettük a 2 virág közötti távolságra szánt gyöngyöket, esetünkben 15 zöldet, akkor jön 1 szem virágszínű gyöngy, majd 1 szem sárga, majd 4 szem virágszínű gyöngy. Ekkor öltünk a sárga előtt virágszínűbe, majd újabb 3 virágszínű gyöngy, ami után már a sárga utáni virágszínű gyöngybe öltünk. Ha kész a virág, akkor jöhet újra 15 szem zöld gyöngy. Ahhoz, hogy a virág tényleg virág legyen, figyelni kell arra, hogy körben haladjon a fűzőszál, azaz a sárga előtti gyöngybe felülről, majd a sárga utáni gyöngybe alulról vezessük be a szálat.

A fekete, szalmagyöngyös lánc, újrafűzés, de a végeredmény sokkal jobban tetszik. Mindössze 1 extra hosszú szalmagyöngy, 1 nagyobb szemű gyöngy, 1 fényes nagyszemű gyöngy és 1 nagyobb szemű gyöngy követi egymást, de az eredmény meglepően dekoratív lett.

A fekete-fehér lánc az egyik első, még merev és vastag damilra fűzött, csúnyán felvarrt kapcsos, immár szűkké vált nyakláncom újrafűzése. Az eredeti kétszálas fűzésű, karikákból álló lánc gyöngyeit kiegészítettem további fekete és fehér maradék gyönggyel, így készült a mostani többsoros verzió.

A lila pedig egy extra hosszú, tekeredős lánc, többsorossá alakítása.

Itt tartok most: kicsit csökkent a kupac és újra használok pár láncot, de van még miből fűzni, úgyhogy várhatók még további gyöngyfűzések és minták kipróbálása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése